Wat is een Tender?


Wat is een tender? Wat is een aanbesteding? 

Wat is een tender precies? “Tender” is het Engelse woord voor het Nederlandse begrip “aanbesteding”. Dus wat is een aanbesteding? En hoe werkt het ongeveer? Wat is de betekenis van een tender? Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel.

Tender betekenis

Een tender is een procedure waarbij geprobeerd wordt een bepaalde dienst of een bepaald product binnen te halen door middel van een inschrijving. Deze inschrijving is in de vorm van een offerte. Simpel gezegd is het dus het uitzetten van een opdracht, waarvoor geïnteresseerde partijen zich op kunnen geven. Een voorbeeld ter verduidelijking:

De provincie wil een nieuw stuk provinciale weg aanleggen. Het publiceert een opdracht voor dit project, waarin onder andere de details van de opdracht staan. Bedrijven, zoals wegenbouwbedrijven, die interesse hebben om dit project uit te voeren, schrijven zich in voor de opdracht. Dit doen zij door een offerte op te geven voor de uit te voeren werkzaamheden.Na de inschrijving 

Op een van tevoren vastgestelde datum sluit de inschrijving. Daarna gaat de opdrachtgever de inschrijvingen vergelijken. Hierbij wordt vooral gekeken naar de prijs zoals die op de offerte gegeven is en de kwaliteit. Zo wordt uiteindelijk het bedrijf gekozen dat de werkzaamheden uit mag gaan voeren.

Waarom tenderen?

Waarom worden tenders uitgegeven? Een doel hiervan is om de concurrentie tussen bedrijven te stimuleren. Ook krijgen zo alle partijen een gelijke kans om de opdracht binnen te halen.
Tevens krijgt de opdrachtgever door dit proces vaak een scherpere prijs.

De overheid en tenderen

Tenderen kan voor zowel grote als kleinere opdrachten, maar meestal gebeurt het bij grote opdrachten. Vaak is de overheid de opdrachtgever, omdat deze nu eenmaal veel grote projecten heeft. Ook is een eerlijk en transparant proces voor de overheid belangrijk en via een aanbesteding verloopt dit op de gewenste manier.

Alle aanbestedingen die overheidsinstanties uitgeven, zijn te vinden op TenderNed.