Wat is een aanbesteding?


Wat is een aanbesteding? 

Een aanbesteding is de procedure waarbij een opdrachtgever bekend maakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren. De aanbestedende dienst of partij vraagt bedrijven om een offerte in te dienen. Zo kunnen de bedrijven zich voor de opdracht inschrijven. De opdrachtgever kiest uiteindelijk uit deze inschrijvingen wie de opdracht uit mag voeren.Aanbesteding of tender?

Er ontstaat nog wel eens verwarring over het door elkaar gebruiken van de begrippen aanbesteding en tender. Zit er een verschil tussen aanbesteden en tenderen? Het antwoord op deze vraag is: nee. 
Aanbesteding en tender zijn hetzelfde. “Tender” is oorspronkelijk het Engelse woord ervoor. Deze is steeds meer in het Nederlands overgenomen. Tenderen betekent dus aanbesteden.

Aanbestedingsproces

Bij een aanbesteding zorgt de opdrachtgever voor een uitgebreide omschrijving van de gewenste levering van producten en/of diensten. Ook wordt door de opdrachtgever een pakket van gedetailleerde eisen geformuleerd waar de inschrijvers aan moeten voldoen. Ook wordt een selectiecriterium voor de aanbesteding opgenomen. Denk hierbij aan alleen prijs of een combinatie met een weging tussen prijs en kwaliteit.

Op de pagina Wat is een tender? leest u meer over tenderen in het kort.

Wil u uitgebreid lezen over het aanbestedingsproces? Kijk dan in de groene blokken onderaan de homepage voor de verschillende fasen van het proces!