Tender windpark aanbesteden windenergie


Nederlands consortium wint tender windpark Borssele

Het consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi wint de tender windpark Borssele 2.
Op basis van de uitkomst van deze tender is er slechts € 0,3 miljard subsidie nodig. De overige investeringen voor de aanleg en exploitatie wordt door de inschrijvers betaald. Er was door het ministerie gerekend op een bedrag tot € 5 miljard euro. De aanbesteding is daarmee succesvol afgesloten.

De tender windpark Borssele 1 was al een succes. Het was het goedkoopste windpark op zee ter wereld. De tender voor deel 2 zal als het meezit na 7,5 jaar al geen subsidie meer vragen. Dat levert dus veel windenergie op, maar ook een enorme besparing voor de rijksoverheid.

Op de tender zijn in totaal 26 inschrijvingen ontvangen van 7 partijen. Deze partijen bestaan meestal uit een consortium voor realisatie van de aanbestedingsonderdelen. Er was een plafondtarief ingesteld voor deze aanbesteding van € 0,11975 per KWh. Overigens is dit exclusief de kosten voor aansluiting op het  net.
De winnende inschrijving vraagt € 0,0545 per Kwh. Tender 1 is gewonnen door Dong Energy met een tarief van € 0,0727 per kwh.



Op middellange termijn komt concurrerende windenergie hiermee duidelijk in beeld. De concurrentie met fossiele brandstoffen is een lang gekoesterde wens. Er volgen nog meer tenders voor windenergie. De overheid is druk bezig met haar energietransitie naar duurzame energie. Elk windpark heeft een verwachte capaciteit van 700 megawatt. De windparken behoren tot de grootste ter wereld. Ze moeten in 2023 volledig operationeel zijn.

Voorwaarden aanbesteding windparken

De Rijksoverheid levert alle benodigde gegevens. Dit met als doel om de windparken tegen lage kosten te kunnen realiseren. Onderdeel hiervan is een gunstig locatie beleid, aanlevering van alle benodigde gegevens. Denk aan windrichtingen, hoeveelheid, bodeminventarisaties etc.

De winnaar van de aanbesteding windpark wint niet alleen de subsidie voor het windpark. Het wint ook direct de vergunning om het park te realiseren. Dit geeft voor de inschrijvers zekerheid omtrent realisatie. Ook de kosten worden hiermee in de hele keten beperkt. De tender windpark Borssele 2 was dan ook een succes.

← Tender groene stroom Rijksoverheid
Hoge tenderkosten bouw onaanvaardbaar →