Tender circulaire kantoorinrichting in kort geding


Tender circulaireDe tender circulaire kantoorinrichting eindigt in een kort geding. Drentea uit Emmen heeft een kort geding aangespannen. Het kort geding is aangespannen tegen de aanbestedende dienst Rijkswaterstaat. Het korting geding dient op 12 oktober 2017. De definitieve gunning van de tender duurzaam kantoormeubilair is inmiddels opgeschort.

Tender circulaire kantoorinrichting aanbesteden

De overheid heeft uitgebreide procedures opgezet om circulair te gaan tenderen. Circulair (milieuvriendelijk) dient een (zeer) milieuvriendelijke invulling te geven aan tenders van de rijksoverheid. In de voorliggende tender gaat het om de levering van kantoormeubilair voor een periode van 10 jaar.De circulaire component moest het toonbeeld van duurzaamheid worden. De circulaire aanbesteding is gewonnen door twee partijen zonder FSC en PEFC keurmerk. Deze keurmerken staan voor duurzaam hout in de aan te kopen producten. FSC Hout komt uit duurzaam beheerde bossen welk hout volledig traceerbaar is in de gehele keten.

Procedure tender

Marktpartijen vragen zich af waarom een FSC en PEFC keurmerk geen harde criteria zijn gebleken. Het is technisch gezien mogelijk om duurzaamheid te bewijzen zonder certificaat. Dit is tot op heden zeer ongebruikelijk. Hoe de 2 voorlopige winnaars van de aanbesteding dit hebben gedaan is nu onduidelijk. Het gaat om de partijen Gispen en Rhode&Grahl. Gispen noemt zich zelf specialisten over circulaire economie. Zij beschikt wel over de nodige ISO certificeringen. Eerder ontvingen zij een Lean and Green Mobility award.

De vraag die aan de rechter komt voor te liggen is of de gunning wel kan plaatsvinden. De betrokken partijen geven voor zover bekend geen nader commentaar zolang de zaak onder de rechter is.

Procederen is niet bestemd voor slechte verliezers. Wij vinden het wel een goede zaak dat er een principe uitspraak wordt gedaan. Uiteraard is primair de uitspraak van belang voor deze grote tender circulaire kantoorinrichting. De vraag hoeveel ruimte er voor de aanbestedende diensten is rondom eisinvulling duurzaamheid wordt hopelijk beantwoord. Deze is relevant voor toekomstige tenders met circulaire inhoud.

← Tender politieauto's gewonnen door Mercedes
Tender Printers gegund aan Xerox →